Tansegédlet középiskolai tanároknak – Elektronikus dudaszó
(Biotechnológikaland No33) Az MTA – pár éve – a középiskolás biológia tanárok segítségére sietett, hogy háttéranyagot biztosítson a tananyag korszerűsítéséhez....
(Biotechnológikaland No33) Az MTA – pár éve – a középiskolás biológia tanárok segítségére sietett, hogy háttéranyagot biztosítson a tananyag korszerűsítéséhez....
(Fapados agrokemizálás No23) Az élelmiszer-adalékokat illetően folyamatos a vita az élelmiszer-biztonság területén. Közel két- és félezer bejegyezést találunk a RASFF...
(Biotechnológikaland No32) A kiméra két együttműködő, eltérő fajú egyed szövetei egy testben. Egyedi, önmagát örökíteni képtelen életforma. Ha nem meddő,...
(Fapados agrokemizálás No22) A biokontamináció jelensége főként a tengeri halakat érinti, amennyiben a fehérjebomlás korai fázisában erőteljes hisztamin-képződés indul, ami...
(Biotechnológikaland No31) A MON 810 kukorica-fajtacsoport vetési moratóriumával nagyon szerteágazó kísérleteket végzett az a kutatócsoport, aminek tagja vagyok. Az eredményeinket...
(Fapados agrokemizálás No21) A RASFF élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos ügyei között a táplálkozás-eredetű patogének az utóbbi években kerültek az első helyre. Ennek...
(Biotechnológikaland No30) 2013-ban jelent meg egy sárga/fehér borítójú könyv, a zöld GMO-król. Sem nem tudományos, sem nem ismeretterjesztő írás. Valamiféle...
A nehézfémek a környezetünk részét képezik, használjuk/feldúsítjuk őket különböző technológiákban, miközben szennyezzük velük a talajainkat, talaj- és felszíni vizeinket. Ivóvizünkben...
(Biotechnológikaland No29) Nem kell – mondja az európai fogyasztók többsége. A versenykorlátozás tilos – hangzik a mennyekből. Mi legyen? Költsünk...
(Fapados agrokemizálás No19) Az igazi Trebitsch Fahéj Tanyán olyan értekezésről mesélt nekem, amit egy nagymenőket képviselő ipari ernyőszervezet rendelt meg...
(Biotechnológikaland No28) Az MKB Professzori és Kiválóságok Klubjának (PKK) Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban, 2014. május 31.-én szervezték meg az éves...
(Fapados agrokemizálás No18) Hosszú ideig ez a kategóriai vezette a RASFF intézkedéseit, ha annak számszerűségeit hasonlítottuk össze a kutatható adatbázisban,...
(Biotechnológikaland No27) 2012 tudományos szenzációja – megjegyzem ez nem igazán pozitív jelző a tudományos körökben – Gilles-Eric Séralini kutatócsoportjának cikke...
(Fapados agrokemizálás No17) Az ipari eredetű élelmiszerszennyezők többsége az élelmiszer-feldolgozás során kerül az ételeinkbe. Közülük kiemelkedő a húsfüstölés, ami egyike...
(Biotechnológikaland No26) A géntechnológia ügyében Venetianer Pál kezdett nyilvánosan a hitről beszélni. Legalábbis nálunk. Olyan értelemben, hogy kialakulóban van olyan...
(Fapados agrokemizálás No16) A Novel Food kategóriája új élelmiszerformákat jelent, olyan összetevőkkel, amelyek korábban nem voltak részei az élelmiszer-piacnak. Az...
(Biotechnológikaland No25) Azt feltételezem, hogy kevesen fordultak annyi tisztelettel Pusztai Árpád felé, mint én. Hazai megismertetésében bizonyosan sokat tettem, bár...
(Fapados agrokemizálás No15) Az előző részekben már olvashattuk azt a meghökkentő előzményt, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) egy...
(Biotechnológikaland No24) Volt már szó a BioArt teremtményeiről, most az utca emberének meghökkentésén túl keressük meg azt, hogy miből van,...
(Fapados agrokemizálás No14) Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos előző részekben a RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) adatbázisában olyan intézkedéseket...