Darvas Béla

Hétköznapi tudománypolitika. Alulnézet, ahol a csizma talpa a meghatározó élmény. Karcolatok a mezőgazdasági géntechnológiáról és az agrokemizálásról, tudományos hírek értelmezése

K+F+I pillanatképek

A Salgó-patak, ami átfolyik a hulladéktelepen – No2 Az Éltex Kft. tulajdonosváltása

(K+F+I No86) Villáminterjú Simon Gergellyel

Most, akkor vessünk egy pillantást az Éltex Kft-re, hiszen mostanában elég nagy gyakorisággal került a hírekbe. Mindezt a különféle telephelyein talált szabálytalanságaik miatt. Itt már érthetővé válik, hogy Vass Zoltán miért nem többes szám első személyben beszélt a Salgótarjáni Városi Televízióban. Az Éltex Kft.-ét ugyanis felvásárolta European Opportunity Magántőkealap és a cég is elmerült Global Refuse Holding Zrt.-ben, ahol a vezető már Figura Ferenc (1. ábra). Figura a békéscsabai gazdasági életbe beágyazott tanácsadó és vagyonkezelő. Az Eubility Group Kft. 2020-ban 5 milliárd forintot nyert a Magyar Turisztikai Ügynökségtől projektkoordinációra. Tiborc István köreihez tartozónak tekintik a szétágazó gazdasági tevékenységét, ami a nyilvánosság elől rejtve marad.

1a Globalzrt

1.ábra: A Global Refuse Holding Zrt. (egykori Éltex Kft.) kapcsolatrendszere 2024-ben

6.melléklet: Central European Opportunity Magántőkealap (2024. május 4.)   „Az Éltex Kft. veszélyes hulladékok kezelésével is foglalkozik, egyik megbízója a Samsung gödi akkumulátorgyára. Maradék részesedésüket is eladták az alapító tulajdonosok az Éltex Kft.-ben, így Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodó cége a Global Refuse Holding-on keresztül teljes egészében a Central European Opportunity Magántőkealapé lett. Azt nem lehet tudni, hogy ki a tőkealap befektetési jegyeinek tulajdonosa, csupán azt, hogy az Equilor Alapkezelő Zrt. igazgatja. Az Éltex még a rendszerváltás idején alakult, és egészen 2022-ig az alapító Vermes Péter és Vass Zoltán birtokában volt; akkor jelent meg a cégben a magántőkealap, amely most a maradék 30 százaléknyi üzletrészt is megvette. A vállalat 2020-ban mintegy 2,5 milliárd forint forrást vont be a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjából, tavaly 34,2 milliárd forintos forgalom mellett 400 millió forint adózott eredményt ért el. A cég veszélyes hulladékok kezelésével is foglalkozik, egyik megbízója a Samsung gödi akkumulátorgyára […] Miután a magántőkealap és az Equilor ugyanazon a címen működik, mint a kormányfő vejének cégcsoportja, felmerült, hogy Tiborcz Istvánnak is köze lehet az üzlethez, de a Magyar Narancs akkori kérdésére a BDPST Group annyit válaszolt, hogy a cégcsoportnak nincs tulajdonosi érdekeltsége az Éltexben.”

Az Éltex Kft. magántőkealaphoz való kerülése alapjaiban változtatta meg a vezetői szerkezetet, vagyis a salgótarjáni telephelyet (7. kép) bemutató Vass Zoltán nyilatkozatai bizonytalan helyzetűek lettek. Nagy mennyiségű műanyag-feldolgozás a mocsai telephelyről is ismert [címkép – Feldolgozásra váró műanyag Mocsán (Fotó: G7)].

867k Muanyag

7.kép: Szabadon raktározott műanyag-hulladék az az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyén 2023. májusában

Vass Zoltán igazgató a Salgótarjáni Városi Televíziónak (2023. május 11.): „…épületeket bontunk, alapokat tárunk fel, tűzi víztározó tavakat (sic!) ásunk, és ezen kívül autóalkatrészt… […] Úgynevezett szitokszó az akkumulátor […] …egy cég legyártotta, akinek a nevét tényleg homály fedje (sic!) és rájöttek arra, hogy hibásan működik, nem tud kommunikálni ezzel az akkumulátorral. Ez azt jelenti, hogy maga az akkumulátor, maga a cella parkja, a kábelezése, a teljes struktúrája hibátlan. Mi látunk benne fantáziát, hogy ezekből energiatárolókat építsünk. Az akkumulátorokat jelenleg a katasztrófavédelem által előírt módon kisebb egységekben és egymástól megfelelő távolságra tárolják a szabad ég alatt. A hatóság szerint egyelőre ez a biztonságosabb […] Megrendeltek 40 darab speciális lítium-oltására alkalmas készüléket is [A tűzveszély tehát realitás.]. Egy hónap múlva mi újra bent tárolhatunk a raktárakban (ez egy év múlva sincs így), mert úgy érezzük, hogy a belső tárolás az igazi biztonságos […] …a legnagyobb feladat a terület kármentesítése. Ez is hónapok óta zajlik már, és bár folyamatosan dolgoznak a rekultiváción, még több évig eltart, majd ugyanakkor arra törekszenek, hogy minél hamarabb végezzenek ezekkel a munkálatokkal, mivel addig nem tudják teljeskörűen használni a telephelyet. De ezt vállaltuk… […] Hát ez olaj, amiből egy liter képes beszennyezni az élővizet. Itt meg azért 1.000 tonnák [!] vannak belőle. Jelenleg sok 100 tonna olyan folyadékot szállítottunk el, ami a gépeknek az alapjaiban voltak benne nagy tartályok, ezeket szippantották ki, szállítjuk el hasznosítás céljából […] Ennek van egy veszélyes hulladék része, ami valamivel szennyezve van például esetleg olajjal vagy azbeszttartalmú szigeteléssel […] …hogy mit találunk a földben, még ezt nem tudjuk pontosan [ehhez képest a Greenpeace vizsgálati eredményeinek azonnali elutasítása elég különös fejlemény] nincsenek erről felmérések, jelenleg a felmérő kutakat fúrjuk […] …mi vegyi eljárással nem kezelünk hulladékot és nem kívánunk alkalmazni semmit a fizikai beavatkozáson kívül, ami jelenti a tömörítést, bálázást, szortírozást […] Olcsó volt. Egy felszámolásban vásároltuk meg […] …az ügyvezető [az pedig a nyilatkozó maga, és elég furcsa, hogy a telepi viszonyokról kívülállóként beszél] jelenleg 1,5-2 milliárd forintra teszi annak végösszegét, de ez sok mindentől függ, hiszen nem tudják, mit találnak még a földben a feltárások során…”

A Greenpeace és Éltex Kft. (Vass úr interjúbeli határozatlansága, hogy mit találhatnak még nagyon szemben áll azzal, amilyen kategorikusan ez a cég elutasítja a Greenpeace által felmutatott mostani mérési eredményeket) vitájába a Hír Tv szállt be úgy, hogy azonnal politikai síkra próbálta terelni ezt a környezetanalitikai ügyet (4. melléklet). Csak jelzem, hogy a műszeres analitikai kémia egzakt tudomány. Mintákat vizsgál, amelynek eredményei a mérő politikai indulataitól függetlenek. A műszerek se nem bal, se nem jobboldaliak. Ezt érdemes lenne megjegyezni! Az Éltex Kft. utánközlőt is felszólított, így a Debreciner, Dívány és a Pecaverzum internetes újságot. A helyesbítési kérelemhez a Greenpeace adott tájékoztatást (7. melléklet).

868 Vass

8.kép: Az Éltex Kft. korábbi arca: Vass Zoltán (forrás)

7.melléklet: A Greenpeace tájékoztatója az Éltex helyesbítési kérelmére (2024. május 31.) A Greenpeace Magyarország 2024. április 15-én tájékoztatta a sajtót az Éltex Kft. telephelyéről a Salgó-patakba került súlyosan egészségkárosító szennyezésről. Az Éltex Kft. sajtóhoz eljuttatott helyreigazítása megtévesztő módon közöl tényállításokat, és ezzel hamis színben tünteti fel a Greenpeace szakmai munkáját. Ugyanis a Greenpeace által március 18-án vett minták laboratóriumi vizsgálatának eredményeit nem cáfolják az egy hónappal a szennyezés után történt mérések… […] Az Éltex Kft. nem vethet a Greenpeace szemére valótlan tényállításokat, hiszen a zöldszervezet (i) nem állította, hogy az Éltex produkálja a szennyezést, hanem azt, hogy a telephelyéről folyt ki. A Greenpeace a szennyezés jelenlétekor ott volt a helyszínen, az Éltex telephelyéről történő kifolyásból vett mintát, és abban mutatott ki jelentős szennyeződést; (ii) nem állította, hogy a szennyezés akkumulátortevékenységből származik, hanem hangsúlyozta, hogy a szennyező anyagok olyan telephelyről jutottak ki, amely korábban akkumulátor hulladékot tárolt; (iii) a mérési eredmények elemzése után nyilvánosságra hozta, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő anyag folyt az Éltex Kft. telephelyéről a Salgó-patakba, melyet a Greenpeace mintavételei igazoltak […] Az Éltex Kft. április 29-én kiadott egy közleményt, amely egy hónappal későbbi, április 16-i mintavételre hivatkozik, amikor – a hatóságok által egyébként sosem publikált – ’hatósági mérések’ már nem mutattak ki a Greenpeace mérési eredményeihez viszonyítva jelentős szennyezést. A Greenpeace azonban semmilyen összefüggést nem lát a március 18-i szennyezés és az április 16-i mintavétel eredményei között, különösen, hogy ebben az időszakban nem volt tapasztalható a márciusi kiömléshez fogható… […] Az Éltex azon állítása, hogy »a patak vize még az Éltex Kft. telephelyére való belépési pont előtt már vinil-kloridot, diklór-etilént és arzént is tartalmaz«, szintén semmilyen módon nem ad választ a Greenpeace felvetéseire, s nem tisztázza a helyzetet. Ha össze is függ a pataknak az Éltex Kft. telephelyére történő befolyás előtti szennyezettsége és az Éltex telephelyéről kifolyó mérgekkel teli kiömlés, annak tisztázása a hatóság feladata.

869 Sg

9.kép: Simon Gergely (Fotó: Papajcsik Péter)

Villáminterjú Simon Gergellyel (9. képGreenpeace, Pesticide Action Network Europe)   Meglepett az Éltex Kft. azonnali fenyegetése? Simon Gergely: Igen meglepő volt, mivel elég egyértelmű esetről volt szó, és véleményünk szerint az az állításunk, hogy az Éltex telephelyéről folyt ki a szennyezés nem vitatható. Az pedig nem állítottuk, hogy az Éltex produkálta a szennyezést, ahogy azt sem, hogy ez a szennyezés akkumulátorhulladékból eredne.   Indított az Éltex Kft. pert a Greenpeace ellen? SG: Egyelőre nem láttuk ennek nyomát.   Mi lehetne a jogi keresetben egyáltalán? Van egy időszakosan elképesztően elszennyezett patak, amelyet mintáztatok, majd egy akkreditált labor megvizsgálta? Mi a jogilag kifogásolható ebben? SG: Nyilvánvalóan a cég nem szeretne negatív hírverést maga körül. De azért azt tegyük hozzá, hogy egy olyan cégről van szó, amelyet számtalanszor megbüntettek az elmúlt években a környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási és munkavédelmi szabályok megsértése miatt.   A talált szennyezési profil, nem akkumulátortárolási szennyezésre utal. Nagyon érthetetlen a vinil-klorid nagy mennyiségben való előfordulása? Mit gondolsz erről? SG: Erre nem nekünk, hanem a hatóságnak kellett volna réges rég megadni a választ. Mi március közepén, egyből a szennyezés észlelésekor jeleztük az esetet a hatóságnak, ám az ominózus cső eredetét, valamint a vinilklorid-szennyezés forrását azóta sem tudták azonosítani. Az Éltex Kft. által prezentált magyarázat, hogy a szennyezés egy salaklerakóból mosódott volna ki, számomra elég valószínűtlen tekintve, hogy a vinil-klorid forráspontja -13,4 fok, azaz rég elpárolgott volna egy évtizedes lerakóból, illetve az időszak – a március 15-i hosszú hétvége, amikor a szennyezést tapasztalták – nem is volt esős, ami kimosódáshoz vezethetett volna. Ilyen magas koncentrációjú vinilklorid-szennyezés a véleményem szerint vagy valamilyen friss kiöntésből, esetleg talajvíz-kitermelésből származhatott. De hangsúlyozom, a Greenpeace nem hatóság, egy ilyen mértékű szennyezés kivizsgálása a hatóság feladata kellene, hogy legyen.   A mintavételi helytől feljebb egy csőből folyt ez a vörösbarna zagy? Hogyan lehet, hogy az ellenőrző hatóság közel egy hónap alatt nem tisztázta, hogy a csőből honnan érkezik a tartalma? SG: Közel két és fél hónapja nem tudott számunkra egyetlen hatóság sem választ adni a szennyezés okára, bemutatni a szennyezés forrását. Ez a magyar hatósági rendszer katasztrofális állapotáról árulkodik.   Mit gondolsz helyénvaló, hogy egy hulladéklerakó területén egy patak átfolyik? Nem súlyos kockázat ez? SG: Nyilván nagyon előnytelen adottság. Az engedélyezést és az ellenőrzést végző hatóságoknak pont ezért kellene sokkal hatékonyabban betartatni a jogszabályokat és elejét venni a szennyezéseknek.

2a Tokealap

2.ábra: Magántőkealapok 2023 márciusában

Térjünk vissza végül a Central European Opportunity Magántőkealaphoz, ami 2021. márciusban zárt körű működéssel hoztak létre (2. ábra). A Céginfó nem tartalmaz róla információkat. Az tudható, hogy az alapkezelő Equilor Alapkezelő Zrt. Ennek tulajdonosa az EQA Eszközkezelő Zrt. (ügyvezető: Szécsényi Bálint). Tulajdonos a Közép-Európai II. Magántőkealap. Ennek tulajdonosa Hornung Áron, akit Tiborc István (Orbán Ráchel férje) köreihez sorolnak, ugyanúgy mint Szécsényi Bálintot.

8.melléklet: Darvas Béla látképe (2023. március 22., március 23., április 8.)   Az Átlátszó szerint az SK On hulladékkezelésében a mocsai (Éltex SR. Hulladékkezelő és Fuvarozó Kft.) és a kistarcsai Éltex, valamint a nagyigmándi CB Engineering Kft. érdekelt. A mocsai üzem 2019-ben létesült, három foglalkoztatottja van. Főtevékenysége: 2441 Nemesfémgyártás. Adózás előtti eredmény (2021): 7 millió forint. Tulajdonosok: Éltex Kereskedelmi és Fuvarozó Kft. és a Srebro Trading Kft. (Budakeszi – 2441 Nehézfémgyártás). Az Éltex Kereskedelmi és Fuvarozó Kft. 1993-ban Debrecenben létrehozott cég, alkalmazottjainak száma: 548. Főtevékenysége: 4690 Vegyestermékkörű nagykereskedelem. Adózás előtti eredmény (2021): 2 milliárd forint. Saját tőke 2021-ben meghaladja a hatmilliárd forint értéket. Tulajdonosok (az ottani alkalmazottak számáról nincs adat): Global Refuse Holding Zrt. (többségi tulajdonos) 2016-ban Békéscsabán alakult. Főtevékenysége: 6420 Vagyonkezelés (holding). Adózás előtti eredmény (2021): 1,9 milliárd forint. Saját tőke 2021-ben meghaladja a hatmilliárd forint értéket. Tulajdonos: Central European Opportunity Magántőkealap (ügyvezető: Figura Ferenc – Tiborc István üzleti köre), vagyis Tiborc István (Orbán Viktor veje) holdudvarába tartozó. A kisebbségi tulajdonosok még a PU&I 2019 Vagyonkezelő Kft. és Vass Zoltán. A PU&I 2019 Vagyonkezelő Kft. mikrovállalkozást 2020-ban Budapesten jegyezték be. Főtevékenysége: 6420 Vagyonkezelés (holding). Tulajdonosa: Rácz-Vermes Petra. A cég eredetileg Vass Zoltán és a Vermes-család tulajdona volt. Mocsán, Hajdúhadházon és Kistarcsán van hulladékfeldolgozójuk. Ezzel szemben a CB Engineering Kft. 2019-ben Komáromban létesült és 29 főt foglalkoztat. Főtevékenysége: 3821 Nem veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása. Adózás előtti eredmény (2021): 89 millió HUF. Tulajdonos és ügyvezető: Yi Woo Seong, aki a komáromi Bresol Kft. (EMB Co. Ltd., Dél-Korea) egyik vezetője is.

3a Magantoke2

3.ábra: A nemzeti tőkésosztály magántőkealap-részlege (2023. március)

Nem is vitás a hulladékbizniszben nagy pénzek lesznek (az ügyintézők nevei közben változnak, a valóságos vezetőké nem – lásd 3. ábra), ha beindul nagyban az akkumulátorgyártás és jönnek vissza a lepukkant termékek. Akkora persze minden városkának lesz egy örökbefogadott és életet megkeserítő akkumulátorgyára, vagy hulladékfeldolgozója. Érdemes lesz majd kínaiul tanulni. Egy darabig persze nem lesz kötelező. Szép, új világ képe bontakozik ki előttünk.

Darvas Béla

Megosztás