Darvas Béla

Hétköznapi tudománypolitika. Alulnézet, ahol a csizma talpa a meghatározó élmény. Karcolatok a mezőgazdasági géntechnológiáról és az agrokemizálásról, tudományos hírek értelmezése

Tudománykövető

Lopakodó birtokbavétel – Szappan-operita No5

(Tudománykövető No45)

Személyzetis sem voltam soha. Viszolyogtatott a mások életében való turkálás. Arra emlékszem, hogy apám, aki eredetileg épületgépész végzettséggel műszaki rajzoló is volt, azt kapta megtisztelő feladatként a nővérem szülői értekezletén az ellentmondást nem tűrő kontyos osztályfőnöknőtől, hogy az iskolai ülésrendnek megfelelően, az általa megadott adatok szerint készítsen színes kis tablót, ahol a származásnak (pl. munkás, paraszt, alkalmazott, kulák, értelmiségi) megfelelő színekre kerülnek a lányok nevei. A tanári kar tehát feleltetéskor a padokban előttük ülő lánykákról azonnal tudta, hogy kulák vagy afféle osztályidegen. Ez az egyetlen tapasztalatom a HR munkáról. Édesapám tőlem vette el a kézimunkacsomagomat, és én néztem, hogy mit kezd a színes-fényes papírral. Arra gondoltam, hogy az én nevem milyen színű cetlire kerül majd egykor, és nem voltam boldog. Történetesen egy sárándi kuláklányka volt a nővérem legjobb barátnője, akit nagyon szerettem, s akikhez szüretelni is jártunk. Magdiból kitűnő bizonyítványai ellenére – a tablón a nevének sötétbarna alapszíne sem gátolta meg ebben – mégsem lehetett orvos. A felvételin megbukott a származására bejegyzett besorolásán. Szóval visszaköszön nekem ez a billogozási nyomor, amikor ezt a részt elég komoran írom. Muszáj leszögeznem azonban, hogy nem hiszem azt, hogy minden Fidesz-KDNP szavazót eleve elítélhetnék, mint ahogy azt sem, hogy minden ellenzéki gondolkodó az elvbarátom lenne. Térjünk akkor rá az én listámra (mea culpa), amit kifejezett nyugtalansággal adok közre. Látni vélek valamit, és azt itt megosztom.

Mikor az alapítványi egyetemek kuratóriumi tagjainak neveit egyenként beírtam a keresőprogramba, hogy lássam őket, igen sok meglepetés ért, és nem pozitív értelemben. Néhány kirívó esetet említek alább, amit a szorgalmas újságolvasók eredetiben is ismerhetnek, de ha nem, hát most itt az alkalom. Tőlem is szokatlan mennyiségű hiperlinken kínálom az olvasnivalót, amit tudom, hogy csak a professzionális olvasó faggat, de ez sem tudja a kedvem szegni.

Nevek az alapítványi egyetemi kuratóriumokból

– Bánkuty Tamás legfőként arról ismerszik meg, hogy Matolcsy György (ex-PhD-hallgató) bizalmasa, és hogy Matolcsy könyvének szerkesztői feladatait látta el. Az övéiről gondoskodó főnök helyzetbe is hozza az érdemeseket. Van ennek más olvasata?

– Bedő Zoltán 2015-ben meglehetősen váratlanul (sok mendemonda jár ekörül) visszavonult. Ő volt – meglepetéssel olvasom – a Pannon Növény-biotechnológiai Egyesület (ma az IMBE része) alapító elnöke, ami a mezőgazdasági biotechnológia hazai elterjesztését szorgalmazta, bár a búzanemesítő géntechnológiai munkássága nekem ismeretlen. Kétségtelen viszont, hogy ő volt a Monsanto-val kötött titkos GM-nemesítési szerződés aláírója. Nemesítők körében sokkal inkább közismert †Balla László mesterével való persorozata, amelyben nem éppen a hálás tanítvány szerepében tűnt fel. A Fidesz szakértője, ha jól látom. Miért is ment nyugdíjba?

– Böszörményi-Nagy Gergely (Fidelitas) a hajdani KIM-ben Navracsics kommunikációs embere volt. Robin Master néven nyomta 2011-ben: ”Ideje azon is kurvára elgondolkodnod, hogy a diplomád nem azért értéktelen-e, mert te is szabad bölcsészetre mentél”. Szóval megbízható, régi kádernek tűnik, de hogy iparművész lenne?

– Csák János üzletember, a közgázt erősíti. A Design Terminal és a Brain Bar elnöke és társtulajdonosa, a Bank of China Magyarország igazgatósági tagja. 1999-2000-ben a MOL Zrt. elnöke, a T-Mobile Magyarország korábbi elnöke. 2011-2014 között Magyarország nagykövete az Egyesült Királyságban. PhD nélküli címzetes egyetemi tanár a közgázon. Ez az állapot mennyire divatos lett mára (Putyin Debrecenben, Csányi bankár Pécsen stb.); miért mondott le végül is Schmitt Pál? Lehet ilyesmit osztogatni? Minek olyasmit jutalomként adni, amit valaki szorgalommal és tudással nem volt képes elérni? Mondjuk Matolcsy György sem érhette el ezt a minősítést angol nyelvi jártasságot igazoló megfelelő szintű bizonyítvány hiányában. Lehet vajon azokat magunkban dohogva megítélni, akik nálunk tehetségesebbek? Hajlok az igenre. Csák a Megújulási Projekt tanácsadói testületének vezetője volt. Úgy tűnik azért, hogy nem mindenki tiszteli.

73.kép: Palkovics László, Gyuricza Csaba, Csányi Sándor és Nagy István a 2021. február 1-ei MATE performance-án (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

– Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. vezetője 2011. óta Magyarország egyik, a Forbes szerint 2019-ben 2. leggazdagabb embere. Egyike az érinthetetlen még egyenlőbbeknek. Mára a nemzet gázszerelője elvette tőle a gazdagságra vonatkozóan a korábban betöltött első helyet. Mezőgazdasági befektetései (CD Hungary, Bonafarm, KITE, Agro-Chemie stb.) jelentősek, s ebben már a Csányi-dinasztia kamatoztatja a kapcsolati tőkéjét. PhD és komoly oktatói múlt nélkül a Soproni Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) alapítványainak elnöke (73. kép). 2010 óta a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, 2018-tól a FIFA, 2019-től az UEFA alelnöke. Hazánk egyik legbefolyásosabb embere; kellemes úrvadász és lelkes szurkoló. 2004 óta a Nyugat-magyarországi Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2016 óta a McDaniel College (Budapest) magánegyetem díszdoktora. 2018-ban tiszteletbeli doktori rangot kapott a Pécsi Tudományegyetemtől. PhD-t azonban sehol sem találok a nevéhez kapcsoltan. Nem tagja az MTA köztestületének, munkái a Magyar Tudományos Művek Tárában nem találhatók, szóval afféle virtuális doktor.

– Csizmadia Attila Norbert a Neumann János Egyetemért Alapítvány elnöke friss PhD-s, és máris a kecskeméti egyetem gondjai nyugtalaníthatják. Végül is 1999-ben a pótolhatatlan Deutsch Tamásra is vártunk, hogy letegye az MSc vizsgáit a sportminiszteri székhez. Megérte, hiszen Hofi Géza is nagyon örült neki (Hurrá, levizsgázott Deutsch Tamás). Csizmadia is egyike a hazánkban előzetesen megbecsülésben részesült oktatózsenijeinek, aki a lokális és globális közötti különbséget még aligha pedzegeti?

– Gaál József gépész üzemmérnök (BSc), alpolgármester is a Neumann János Egyetemért Alapítványba került. Élete végéig egyetemet igazgat majd, amit ugyan ő speciel nem végzett. A Kossuth-díjas Losonczi Pál (született Laklia Pál) is csak mezőgazdasági technikumot végzett az Átkosban, mégis ő volt egy ideig a mezőgazdasági miniszter és lett végül az Elnöki Tanács elnöke. Van ilyesmire klisé.

– György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, a Neumann János Egyetem docense és az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa. Korábban a Századvég cégcsoport vezető közgazdászaként dolgozott. Ő a hatodik kuratóriumi tag a közgázon. Máshol csak öten vannak. Bővülnek majd a többiek is? Palkovics László azt nyilatkozta a minap, hogy nem ül be egyetemi kuratóriumba, mert az összeférhetetlen az ITM-ben betöltött pozíciójával. Az államtitkára beülhetett? Nem méltánytalanul szigorú önmagához?

74.kép: Hernádi Zsolt és Palkovics László (Fotó: Mónus Márton/MTI)

– Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója (Magyar Takarékszövetkezeti Bank ex-vezérigazgató), a közgáz kuratóriumának elnöke (74. kép) közgazdász, de az oktatási gyakorlatáról, és egyetemvezetői képességéről nem szólnak a hírek. Viszont a Forbes szerint 2019-ben hazánk 50. leggazdagabb embere. Újságolvasó hamar belebotlik abba a hírbe, hogy Horvátországban első fokon két év börtönbüntetésre ítélték vesztegetés miatt. Hernádi panasza is elhangzott az ügyben, de strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróság döntése szerint Hernádi nem merítette ki a jogi orvoslat lehetőségét Horvátországban. Vezérurunk szerint „Magyarország ezt jogi kérdésnek tekinti, és »jogi kérdésekbe nem avatkozik be a politika nálunk«, az igazságszolgáltatásnak a saját logikája szerint a saját útján kell járnia”. Vajon az oktatásügynek miért nem jár ez a kedvezményezettség? A magánkézbe kerülő egyetemet a MOL és a Richter 10-10%-os állami tulajdonban lévő részvénycsomagjának átadásából, pontosabban azok éves osztalékhozamából tervezték finanszírozni. 2019-ben a MOL 107 milliárdot, a Richter 19-et osztott, amiből a közgáznak 12,6 milliárd juthatott. Az osztalék összege évente nagy ingadozást mutathat.

– Knáb Erzsébet (német-történelemszakos tanár), az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja talán a jövőbe mutató vezetői modell, amikor is multinacionális vállalatok igényei szerint szerveznek majd meg egy egyetemi kart, és a bennszülött vezetőjének legfontosabb ismérve, hogy beszéljen és tolmácsoljon a cég hivatalos nyelvén. Mi is ebben az ügyben a nemzeti szükségletünk kedves Orbán Viktor?

– †Kriza Ákos Erdélyből származó, ott végzett orvos, Miskolc expolgármestere volt, a helyiek szerint az erdélyi lobbicsapat vezetője. A Miskolci Egyetem kuratóriumi tagja volt; nyugodjon békében.

– Lajos Tamás producernek a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi tagjának éppen az egyik NER-vezető, Schmidt Mária nem akar fizetni 88 milliót. Lajos perrel fenyeget. Mi történt gyerekek?

Lánczi András angol-történelemszakos kandidátus (75. kép) 2010-ben Martonyi Jánost váltotta a Nézőpont Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöki székében, és mivel Stumpf István alkotmánybírói kinevezése miatt lemondott a Századvég Alapítvány vezetéséről, Lánczi került elnöki pozícióba. Fia Lánczi Tamás volt az ügyvezetője Orbán Viktor stratégiai főtanácsadója, Habony Árpád és a Fidesz-KDNP politikai tanácsadója, Arthur J. Finkelstein Londonban bejegyzett közös cégének, a Danube Business Consulting Ltd.-nek. Lánczi András jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, és egyidejűleg a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumi tagja.

Lezsák Sándor (BSc) a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolát levelezőn végezte. Az MDF alapító tagja, aki aztán másokkal együtt a Fidesz-KDNP-be igazolt át. Ma az országgyűlés egyik alelnöke, amin pártját illetően például Jakab István felsőfokú technikussal osztozik. Indokolt tehát – oktatási és tudományos elfogultsággal nem vádolható –, hogy a Neumann János Egyetem kuratóriumának tagja lett. A népfőiskolák hangja. Egy képviselőtől eredeztetik azt a mondást, hogy „…gén nélküli világban szeretne élni”. Nem feltétlenül a tiszteletreméltó költőfejedelemtől származhat ez a szállóigévé vált sor; van elég a genetikával hadilábon álló, alibiző képviselő hazánkban. Lehet ez persze csipkelődő mítosz is, amin a genetikusok ideig órákig elnevetgélnek, hiszen nyoma mára ennek az ügynek alig maradt. Futottam egy kört, de a dicsőséges szerzőt már jótékony homály fedi. Ilyen bon mot-ok úgy tűnnek el a világhálóról, mint a napsütésre kitett kámfor. És miért is ne szerethetne valaki gének nélküli világban élni? Vonatkoztassunk el kicsit az élet eredetétől! Táplálkozzunk például fénnyel. Annyiféle odafönt meg is hallgatott óhaj teljesült már eddig. Én az MDF időkben létrehozott Lakitelek Alapítvány és Népfőiskoláról sem gondoltam, hogy maradandó lesz. Sőt, hogy a megálmodója (vezetője a feleség Sütő Gabriella ex-gyógyszerész-asszisztens) egyszer a megyei egyetem (Neumann János Egyetemért Alapítvány) kuratóriumi tagja lesz, és annak oktatási életébe beleszólhat.

75.kép: Lánczi András a közgáz rektora és kuratóriumi tagja (Fotó: Index)

– Rátóti Zoltán színész, polgármester és nemzeti érzelmű. Az utóbbival semmi baj, én is az lennék. Emlékezetes alakításai engem elkerültek. „De tudjuk, a liberalizmusnak kimeríthetetlen kapacitása van a gonoszságot illetően […] Fölháborító, hogy a balliberális hangadók relativizálni igyekeznek az évfordulót és azt mondják, nem kell ezen siránkozni. Ördögi dolog, mert ezáltal elferdítik a tényeket” – olvasom, és azon gondolkodom, hogy a politikai ellenfél ilyen hőfokú gyűlölete lenne vajon a megfelelő felelet. Az SzFE esetlegesen liberális (értsd szabadságszerető, akiknek a hajdani gyerekszínész Szarka Gábor ezredes közvetítése sem tetszhetett) hallgatói erről talán másként vélekednek, de a népet leváltani elég kockázatos.

– Scheer Sándor ingatlanügyi vállalkozó (Market, magyar MacDonald’s) a Forbes szerint 2019-ben hazánk 49. leggazdagabb embere. Az iparművészetit segíti majd.

Szemerey Szabolcs vállalkozó (Matolcsy György másod-unokatestvére) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja, bár a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának alakuló ülésén is ott látjuk (címkép – Fotó: Banczik Róbert/KEDO). Fideszes felesége, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere. Szemerey Szabolcs a Neumann János Egyetem építkezésének koordinátora volt (utólag belátott összeférhetetlenség miatt végül lemondott), de az iparművészeti kuratóriumba ültették be. Szemerey Tamás rokona, aki szintén banki ember (Növekedési Hitel Bank). Szemerey Gabriella, Tamás felesége úgyszintén ismert személy a médiában. Első olvasatra ritkán bonyolultnak tűnik ez, de a Magyar Narancs ábrája gyorsan világossá teszi a Szemerey-dinasztia viszonyait. Számomra a rokoni szálak miatt is bizarrnak tűnik az itteni helyzet.

Nevek az alapítványi egyetemi kuratóriumok felügyelő bizottságaiból

„A létrejövő alapítványok élén kuratórium áll, ezek tagjait pedig az alapján kérték fel, hogy értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni. A képzésen, az oktatáson túl tudományos és innovációs elvárás is megfogalmazódik. Az innováció tekintetében a magyar felsőoktatás alulteljesít” – magyarázta Bódis József szülész, az oktatásügy frissen felkent látnoka.

Hogyan tévedt az egyetemi oktatás a politika területére? Illetve fordítva. Értem vagyon van itt, sőt betagolható ide akár kastély is, és persze fizetős állások is a csókosoknak, akik már valahol megszolgálták (pl. Náray-Szabó Gábor, Bokor József, Grüner György).

– A Marek József Alapítvány (Állatorvostudományi Egyetem) felügyelő bizottságának elnöke Aladics Balázs, a Bayer Állategészségügy dél-európai vezetője. Lázár Vilmos (fogathajtó világbajnok) Magyar Lovassport Szövetség elnöke (CBA, ex-Nemzeti Vágta) és Sziebert Gergely, a Magyar Állatorvosok Világszervezetének elnöke (alelnöke Sótonyi Péter kuratóriumi tag) a szigorú felügyelők.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottságának élén Fellegi Tamás üzletembert, a második Orbán-kormány (önelnevezése szerint Nemzeti Együttműködés Kormánya vagy Nemzeti Összetartozás Kormánya) nemzeti fejlesztési miniszterét találjuk (2010-2011). 2012. június 1-jéig az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter. Az általam világos okfejtései miatt kifejezetten tisztelt Grüner György fizikus nevére is itt bukkanunk, aki Palkovics László tengerentúli tanácsadója. Műgyűjtőként érdemesült erre a címre? Döbbenten ízlelgetem. Jávor Márk szolgálatra jelentkező jogász a további tag.

76.kép: Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriuma és felügyelő bizottsága (Fotó: Májer Csaba József)

– Széchenyi István Egyetemért Alapítvány (76. kép) kezét az ELTE felé már kinyújtotta, és az meg is ragadta. Ki tudja mire lesz ez jó egykoron? Tarlós István pártoktól független üzemmérnök (BSc) a felügyelőbizottság elnöke, hiszen ő Budapesttel ugyan végzett, de a vezérurunknál nem, és 2019-től ő az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott. Mitől ilyen népszerűek vajon az üzemmérnökök? Havasi Dezső felügyelőbizottsági tag a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke. Horváth Péter gimnáziumigazgató, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a másik tag.

Universitas Miskolcinensis Alapítvány név is igen veretesen hangzik. Csák Csilla dékán a felügyelőbizottság elnöke. Itt is elgondolkodok azon, hogy mit keresnek aktív rektorok és dékánok a kuratóriumban és a felügyelőbizottságban. Hamarosan leváltják őket és ide vonulnak vissza, vagy nagyon praktikusan ők tanácsot is adnak önmaguknak és egyben ellenőrzik is ezt a körkörös tevékenységet? Nem abszurd helyzet ez? Hornyák Lóránd OT Industries Zrt. (MOL) a felügyelőbizottság tagja. Rózsahegyi Ferenc Sátoraljaújhely jegyzője a másik tag.

Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány jól dokumentált. Egyedül itt érzek átgondolt koncepciót. A felügyelőbizottság elnöke Bártfai Béla a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója. Chikán Attila ex-rektor, 1998-1999-ben Magyarország gazdasági minisztere (első Orbán-kormány) felügyelőbizottsági tag. Jánoskuti Levente (McKinsey & Company) a másik tag.

– Színház- és Filmművészetért Alapítvány megalakulását rokonszenv nem övezte, sőt nyílt ellenállás fogadta az oktatók és a hallgatók részéről is. Világos, Nemcsák Károly nem Fidesz-megmondóember a felügyelőbizottság elnöke. Novák Emil operatőr a hallgatók szerint „jogszerűtlenül kinevezett általános rektorhelyettes”. Szarka Gábor lövészezredes az új kancellár, aki a kormánymédiában vaktöltényekkel lövöldözget. Olvasom: „…a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette, mert az új kancellár személyében Vidnyánszkyék egy volt katonát vetettek be a renitens művészeti hallgatókkal szemben. Információink szerint Szarka hadra fogásának ötlete az SzFE nyáron kinevezett kuratóriumában ülő barátjától, Lajos Tamás operatőr-producertől származik.” Új tanárok is jöttek a távozók helyett. Közülük Velkovics Vilmos tanári kinevezésén kacagtak talán a legtöbben.

– Neumann János Egyetemért Alapítvány körül van, aki Matolcsy György lokálpatrióta (2010-2013 között a második Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, 2013-tól a Magyar Nemzeti Bank elnöke) ambícióit véli látni. Bíró Attila a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. (ennél a cégnél volt 1995-től Palkovics gépész igazgató, aki egyébként Bokor József tanítványának vallja magát, aki viszont a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja) vezérigazgatója a felügyelőbizottság elnöke. Talán a kecskeméti példán láthatjuk leginkább, hogy semmi sem vész el, csak átalakul. 2017-ben a konzisztóriumnak öt tagja volt (három tagot delegált az illetékes miniszter, valamint hivatalból tag a rektor és a kancellár). Itt Csizmadia Norbert (a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány kuratóriumi elnöke → most a kuratórium elnöke, Takács Gyula (HILTI Szerszám Kft. ügyvezető igazgatója most nincs a látótérben), Szemereyné Pataki Ildikó Kecskemét polgármestere a másik felügyelőbizottsági tag. Szabó József Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ vezetője szintén felügyelőbizottsági tag. Fülöp Tamás főiskolát végzett tanár, mint rektor már Covid-19 szakértőnek is előléptette magát, és ki tudja, miért, a tudományról is beszél, amihez alkotó köze a fölöttébb szerény szakirodalmi listája szerint aligha van. Valóban ilyen összekapaszkodó közösség (címkép) emeli majd fel a magyar egyetemi színvonalat nemzetközi szintre? Itt még egyetemi hagyományokról sem beszélhetünk, hiszen csak botladozó főiskolai múlt mutatható fel. Jelentkezik majd ide hallgató, mikor eddig sem tette? A Matolcsy-Szemerey-dinasztia kisugárzása és a stadionra hajazó új épület elég vonzó lesz majd?

– A Soproni Egyetemért Alapítvány – nem is volt erről vita – Csányi Sándor úrvadász, tiszteletbeli doktor, kuratóriumi elnök kezébe került. Gondolom, mert megérdemeltük. Nála Tóth Gábor történelem-földrajzszakos docens, az Ipolyerdő vezérigazgató-helyettese a felügyelőbizottság elnöke. A gubacsokban igen jártas Csóka György (ex-NAIK Erdészeti Kutató Intézet) tudományos tanácsadója az egyik felügyelőbizottsági tag. Az alapítványnál mindjárt több Csókát is látok: Lajos és György, sőt Péter is van. Hoppá, Csóka Péter, született Csóka Lajos – olvasom. Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató-helyettese a másik felügyelőbizottsági tag.

– Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítványnak csak megbízott rektora van, illetve januárban a kuratóriuma is nyilvánosság elé lépett. Fél év alatt azonban nem sikerült megneveznie a felügyelőbizottságát. A stáb szorgalmasan dolgozik.

77.kép: Stumpf István és Palkovics László (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Koordinátor a fedélzeten

A jogász/szociológus Stumpf Istvánt (77. kép), aki 1989-1990 között a Hazafias Népfront utolsó alelnöke (Németh-kormány), 1998-2002 között a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter (első Orbán-kormány), 2010-2019 között alkotmánybíró a napi politikai iszapbirkózásban jobbára már el is felejtettük. Orbán Viktor január 29-én két évre nevezte ki az egyetemi modellváltás kormánybiztosának. A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja. Vagyis az olvasatomban az egyre nagyobb port felverő egyetemi eseménysornak (értsd lopakodó birtokbavétel) közvetett miniszterelnöki felügyelete lesz. Palkovics tehát felügyelőt kapott, s ha feladná is (amit az adminisztrációja tagad), levél sem rezdül majd. Az egyetemi érintettek is megmutathatják majd – megoldásra váróan –, hogy mibe léptek. „Stumpf István meglátása szerint csak akkor fognak a fiatalok itthon maradni és Magyarországon továbbtanulni (sic!), ha a magyar felsőoktatás képes felzárkózni a prágai, krakkói egyetem[ek]hez, vagy akár meg is előzni azokat. […] A kormánybiztos szólt arról is: az egyetemek fejlesztésére szánt 1509 milliárd forint [ez közel négyszer több mint az előző évben] uniós forrásból a tervek szerint 955 milliárd forint jut a struktúraváltás támogatására, az oktatási, kutatási, művészeti tevékenység és infrastruktúra megújítására, 382 milliárd a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozására és 172 milliárd a szakképzési struktúra megújítására” – hallom a Kossuth rádió ’Jó reggelt, Magyarország!’ című műsorában, olvasom az MTI híradásában.

Válaszul az Atv-ben azonnal megszólalt Palkovics, ami eddigi szerepléseit tekintve rapid válasznak tekinthető. Ráadásul nem az egységes és oszthatatlan kormánymédiában szólalt meg, ahogy gondolnánk. Merre navigálunk? „Orbán Viktor nagyon bízik benne, hogy a következő évtized »igazi nagy lokomotívja«, a magyar gazdaságot meghúzni, megrántani, előrevinni tudó szektora az a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás lesz […] Minden egyetem maga (sic!) dönt erről. De akarjanak benne részt venni, mert a mostani teljesítmény-szinten az ide befektetett összeg csak kis mértékben fog megtérülni. Egy ekkora összeget akkor tudnak az egyetemeink jól felhasználni, ha sokkal hatékonyabbak lesznek, mint most. Ez egy történelmi esély Magyarország számára.” Szóval nem volt ráhatás, nem volt odaszólás, az egyetemek kezdeményezik és akarják ezt a mindent felforgató változást, hogy ismert Fidesz-KDNP-közeli személyiségekből álló kuratórium dominálja majd a tevékenységüket a hátralévő életükben? Az is világos, hogy leszerepeltek a tudományos minősítéssel rendelkező PhD és DSc fazonok Palkovics László előtt. Szerinte az oktatói társadalom sem tudja, hogy merre az arra, s majd a vállalkozók és politikusok mutatják meg neki. Győz nálunk a minőség. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Darvas Béla

Megosztás